De afgelopen jaren is het belang van een tuin bij een woning alleen maar toegenomen. Wanneer je nergens naartoe kan, is genieten van het zonnetje in je tuin net zo leuk. Het enige nadeel is dat het in de avond snel kan afkoelen waardoor gezellige avonden soms vroeger moeten afgerond worden dan je eigenlijk zou willen. Ben je graag en vaak in je tuin terug te vinden? Dan kan het plaatsen van een buitenhaard een oplossing zijn.

Welke soorten bestaan er?

Wanneer je op zoek bent naar een buitenhaard of een tuinhaard zijn er verschillende modellen waaruit je kan kiezen. De grootste afweging die je moet maken, is of je kiest voor een vaste tuinhaard of een haard die je manueel kan verplaatsen. Het grootste voordeel van een verplaatsbare haard is dat je natuurlijk zelf kan kiezen waar je in de tuin wil gaan zitten. Kan je slechts op één plaats in je tuin zitten? Dan is een vaste tuinhaard zeker een goede oplossing. 

Een tweede keuze die je moet maken is de manier waarop de haard wordt verwarmd. Je hebt hier verschillende opties in. De meest klassieke is nog steeds de houtkachel omdat je naast warmte ook een groot element van sfeer hebt. Het nadeel is dat je daarbij natuurlijk steeds houtblokken of houtschilfers in voorraad moet hebben. Een tweede mogelijkheid is een buitenhaard op gas. Aangezien de kans klein is dat je een aansluiting of een gasleiding in je tuin hebt, kan je gasflessen voor de buitenhaard ook aankopen in tankstations of tuincentra. Wanneer deze leeg zijn, kan je ze ook terug inleveren op dezelfde locatie. Een mogelijk nadeel is dat een haard op gas een lagere factor van gezelligheid heeft.

Voordelen van een buitenhaard

Het grootste voordeel van een buitenhaard is duidelijk: het biedt je de mogelijkheid om langer buiten te genieten wanneer de temperaturen beginnen te dalen. Een ander groot voordeel is dat er vandaag de dag buitenhaarden bestaan die je ook kan gebruiken als barbecue. Ze zijn dus multifunctioneel. Bovendien zijn ze ook veel veiliger dan het opstoken van houtblokken in een kampvuur. Bij een houtkachel is de ruimte waarin je het hout plaatst volledig afgesloten. Je loopt dus geen risico op opspattende vonken. Dit heb je wel bij een kampvuur. Zeker wanneer je jongere kinderen hebt, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen.

Als je een haard laat plaatsen, moet je er wel voor zorgen dat je het op een veilige plaats laat installeren. Zorg er onder meer voor dat er voldoende afstand is van wanden zodat deze niet te warm worden. Ook de ondergrond moet bij sommige modellen tegen hoge temperaturen kunnen. Kies je voor een verplaatsbaar model, zorg dan voor een stabiele ondergrond zodat deze zeker niet kan omvallen wanneer er wat wind staat.